MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Specjalistyczny sprzęt strażaków w akcji. Użyto go do gaszenia pożaru w Skrzypnem

Specjalistyczny sprzęt strażaków w akcji. Użyto go do gaszenia pożaru w Skrzypnem

Zderzenie samochodów koło Barwic. Dwie osoby poszkodowane [ZDJĘCIA]

Zderzenie samochodów koło Barwic. Dwie osoby poszkodowane [ZDJĘCIA]

Polecamy

Te 3 błędy to plaga, unikaj ich jak ognia! Triki na noszenie biustonosza latem

O TYM SIĘ MÓWI
Te 3 błędy to plaga, unikaj ich jak ognia! Triki na noszenie biustonosza latem

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji

HIT DNIA
Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji