Gastronomia w Sławie. Międzynarodowa ciekawostka
Znawcy tematu prostują, że nie jest to burger, a kanapka ze steakiem, bo burger miałby mielone mięso. Tymczasem to stosowane do Wagyu Kinga to polędwica sprowadzana z Japonii, a do tego dodatki, jak świeża trufla czy marmolada z czekoladowych pomidorów.
Miejsce opisał autor bloga Podróże ze smakiem w mediach społecznościowych. Bloger kulinarny odwiedza gastronomiczne miejscówki w kraju. W Sławie był zachwycony daniem z wołowiną. – Powiem szczerze, że lepszego mięsa jeszcze nigdy nie jadłem. Polędwica po prostu sama rozpływa się w ustach – przyznał.
Wpis zyskał ponad 13 tysięcy polubień, nie brakowało komentarzy, ale nie wszystkie były pozytywne. – Ten świat wywraca się do góry nogami. Za 600 zł burger. Tragedia… Ludzie głodują, a tu takie ceny – można przeczytać w jednym z komentarzy. – To jest bezsensowna strata kasy, mówię to jako kucharz – napisał ktoś następny.
Wideo tego blogera zobaczyli autorzy kanału Życie zaczyna się po czterdziestce na Youtube i też przyjechali do Sławy, o której wprawdzie w swoim nagraniu mówili Sławno, ale chwalili wakacyjną miejscowość, podkreślając, że tutaj jest, jak nad morzem.
– Zrobiliśmy burgera Wagyu przede wszystkim dla rozpropagowania bydła rasy Wagyu, żeby dać możliwość spróbowania tego rarytasu. Polędwicę sprowadzamy bezpośrednio z Japonii. Posiadamy wszystkie certyfikaty – wyjaśnia Michał Tórz, szef kuchni lokalu, w którym można kupić to danie.
Bardzo drogi burger. Co zawiera? Jaka cena?
To 250 gram dojrzewającej polędwicy z dodatkami premium, typu świeża trufla i marmolada z czekoladowych pomidorów. A wszystko w grillowanej, maślanej bułce. Całość waży 550 – 600 gramów. Mięso jest wysezonowane w Japonii. Przyjeżdża do Sławy, gdzie może jeszcze poleżeć.
Danie kosztuje – 600 zł. Czy oprócz blogerów kulinarnych są chętni? – O dziwo tak. Myśleliśmy, że to będzie taka wrzutka, która narobi szumu, ale ciekawość ludzka jest ogromna. Ludzie przyjeżdżają z wielu miast, żeby spróbować – przyznaje szef kuchni. Ale zaznacza, że nie liczy na to, że ktoś co tydzień będzie przyjeżdżał.
Michał Tórz wyjaśnia też, że rasa bydła Wagyu charakteryzuje umięśnieniem i przetłuszczeniem uzyskanym przez odpowiednie karmienie, które odbywa się bez antybiotyków.
Czytaj też:
- Palmy, zapach wakacji i klimat Hiszpanii. W Sławie otwiera się raj dla turystów | WIDEO
- Nie poznasz tego miejsca. Tak było dawniej nad Jeziorem Sławskim w Sławie. Zobacz plażę z lat siedemdziesiątych
- Sezon nad Jeziorem Sławskim w Sławie trwa tutaj już cały rok! Zobacz, ile jest atrakcji | WIDEO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?