MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Zobacz również

Handlujący podróbkami zatrzymany. W garażu w Tychach miał tysiące podrobionych ubrań

Handlujący podróbkami zatrzymany. W garażu w Tychach miał tysiące podrobionych ubrań

Elixir ma moc i smak. Oferuje rozrywkę w najlepszym stylu
Artykuł sponsorowany

Elixir ma moc i smak. Oferuje rozrywkę w najlepszym stylu

Polecamy

Uwaga kierowcy! W Grębocicach na ul. Kolejowej zamkną przejazd. I to na dwa tygodnie

Uwaga kierowcy! W Grębocicach na ul. Kolejowej zamkną przejazd. I to na dwa tygodnie

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar