MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

To była niezwykła Noc Świętojańska w Małym Sydney w Krasocinie! (ZDJĘCIA)

To była niezwykła Noc Świętojańska w Małym Sydney w Krasocinie! (ZDJĘCIA)

W niedzielę po raz ósmy bieg i marsz nordic walking przy zamku w Malborku

W niedzielę po raz ósmy bieg i marsz nordic walking przy zamku w Malborku

Polecamy

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP

Uwaga kierowcy! W Grębocicach na ul. Kolejowej zamkną przejazd. I to na dwa tygodnie

Uwaga kierowcy! W Grębocicach na ul. Kolejowej zamkną przejazd. I to na dwa tygodnie

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

NOWE
Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru