MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Do przygotowania klasycznej sangrii używa się białego lub...
fot. congerdesign/Pixabay.com

Drinki bezalkoholowe na Sylwestra. Zaskocz swoich gości i przygotuj drinki bez procentów: mojito, pina colada i krwawa mary

Biała sangria

Do przygotowania klasycznej sangrii używa się białego lub czerwonego wina oraz soków owocowych. Podaje się ją w dużej, przezroczystej misie, a nalewa się chochlą do wysokich szklanek.

Ogórek jest źródłem kukurbitacyny, czyli związku o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Hamuje przede wszystkim wzrost komórek nowotworowych, odpowiedzialnych za nowotwory prostaty, piersi oraz trzustki.

Składniki: 300 g ogórków, 100g jabłek, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, sok z 1 cytryny, sok z 2 limonek, 1,5 l gazowanej wody mineralnej, 20 kostek lodu, opcjonalnie można dodać 1,5 łyżeczki suszonych płatków róży.

Przygotowanie: płatki róży należy wcześniej zamoczyć w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieją, przelać do misy. Cukier należy rozpuścić w rondelku razem z sokiem z limonki oraz cytryny, a po ostudzeniu dodać do płatków róży. Następnie ogórki i jabłka należy pokroić w plastry, dodać do reszty składników i zalać wodą gazowaną.

W celu wydobycia pełnego smaku składniki trzeba delikatnie rozgnieść.

Zobacz również

70. lat istnienia wrocławskiej Wytwórni Filmów Fabularnych. Spotkania oraz projekcje!

70. lat istnienia wrocławskiej Wytwórni Filmów Fabularnych. Spotkania oraz projekcje!

Kaskaderzy, akrobaci i iluzjoniści. Cyrk Korona wystąpi w Skarżysku-Kamiennej

Kaskaderzy, akrobaci i iluzjoniści. Cyrk Korona wystąpi w Skarżysku-Kamiennej

Polecamy

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód